GLOSSARIUM


Glossaarium

(Täiendamisel)

**

absurdiiv –  (ab-surdus ehk mitte-kuulatav(mõistetav)) mõtteavaldused – mõisted, fraasid, väited ja tekstid –, mis räägivad konteksti ja sisu tõttu seesmiselt enesele vastu.

Klassikaliseks absurdiiviks on Valetaja paradoks – See lause valetab. Kontseptuaalne absurdiiv lähtub keelekasutusreeglite rikkumisest – kirjeldav lause ei või olla iseenda referendiks. Me eristame mõtet, keelt ja väljendit. Vastasel korral satume paralogismi circulus vitiosus küüsi. Absurdiividega mängitakse peamiselt fiktsioonis, sest asja-ajamises ületavad selliseid tootvad inimesed varem või hiljem taluvuse piiri või toovad kaasa katastroofi, sest ei suuda endale tegude tagajärgedest (suhete kontekstist) aru anda. Nii ei saa diplomaat, kes ütleb vastasriigi diplomaadile arrogantselt ja etteheitvalt, võib-olla osavuse ja kannatlikkuse puudujäämisel „Sa ei oska suhelda!“, olla suutlik diplomaatilise tagajärjeni jõudmisel. Selline väljend on ametliku diplomaatiana absurdiiv. Või eradetektiiv, kes, reklaamides ennast delikaatsete asjade erilise uurijana, teatab kõigile alati valjuhäälselt väljakutse saamise aadressi. Absurdiivid on sellisel kombel ühtlasi performatiivid. (Sissekanne: Kes kaitseb vaba sõna?)

analoogiline positsioon

konsenktiiv – ladina consequor – com+ sequor – järgnema, ka loogiliselt järgnema, st need on laused, mis üldistavalt esitavad põhjuslikke järgnevusi. Näide, Pythagorase sentents,  Ioannes Stobaeuse (Ἰωάννης ὁ Στοβαῖο)vahendusel: Kõigepealt tuleb luksusjanu, seejärel õgardlus, siis himur jultumus ja lõpuks häving.

paraloogiline positsioon

pariteetsuse printsiip  – retsiprokatiivi tüüp, mille puhul eeldatakse toimimise alusel õiguslikku ühetaolisust, st ei amet, vanus, teened vmt ei kaalu üle teise toimija (agenti) õigusi. Näide: “Kes nõuab midagi teistelt, peab seda nõudma ka endalt.” (Väino Koorberg)

Positio vs positio

retsiprokatiiv –  ladina reciprocus ehk sama teed tagasipöörduv, tagasiminev, et propositsioonitüüp, mille puhul proponeeritakse A ja B suhte vastastikust sõltuvust, teiselt poolt suhtetoime peegeldumist. Näide: Kõike siis, mida te iganes tahate, et inimesed teile teeksid, tehke ka nendele! See ongi Seadus ja Prohvetid.  (Mt 7, 12)

Lisa, sissekanne – Mis on retsiprokatiiv?

skalaardiagramm – Esmalt Charles de Bovelles’il süstemaatiliselt väljaarendatud diagrammeerimise käsitus, mis ei piirdu ainult mõistete mahtude võrdluse esitamisega, vaid samuti subalternatsiooni ja notatsioonilist hierarhiat.

virtiiv – (ladina virtus – mehisus alguses, sõnast vir – mees, hiljem vooruse üldnimi), need on omadussõnad, mis kirjeldavad nn positiivsed iseloomujooni, nt üllas, õilis, tubli mees, korralik, aus, töökas jne

Lisa kommentaar